СТОЯН РАЙНОВ: ПРИКАЗКИ ОТ ГЛИНА

Експозицията проследява едни от най-важните аспекти от творчеството на Стоян Райнов. Акцентите са насочени към неговото ателие и най-изявените му студенти. В изложбата „Приказки от глина“ са показани работи от ранния му период като илюстратор, както и произведенията му на утвърден керамик. Украсените вази в сецесионен маниер, загатват за таланта на керамика, който получава широко образование в най-добрите ателиета в Европа. Неговите впечатляващи с визия вази, крият богата орнаментика, дълбока символика и дори части от литературни произведения.

Същинските постижения на Стоян Райнов по-скоро трябва да се търсят в наследството, което той завещава на своите ученици и най-вече в цялостната програма за изграждане на ново българско изкуство в керамиката. От легендарни истории, през мистични съвпадения до европейските школи и тежка работа в ателието, Стоян Райнов едновременно изучава традиционната керамика и създава едно ново изкуство с модерен привкус.

Експозицията представя над петдесет произведения от различни етапи от неговата художествена дейност. Обособени са няколко тематични акцента: илюстрации от ранните му години и керамични произведения от активния му творчески период. Специално място в изложбата е отделено на Музейната сбирка на Национална художествена академия, която представя 23 творби от своя фонд – ранни и по- късни произведения на Стоян Райнов и учебни задачи на негови студенти от периода 1932 – 1961 г.. Това е и времето когато художникът е ръководител на Ателието по керамика в Художествената академия. Включени са и редица произведения, които днес се съхраняват в частни домове и колекции и не са показвани повече от десетилетия пред публика. Участват и творби от фонда на СГХГ, Националната галерия, РИМ Хасково, ГХГ Пловдив.

Към изложбата е издаден каталог и предстои лекция с участието на проф. Божидар Бончев на тема „Керамиката на Стоян Райнов“.

Партньор на проекта е Национална художествена академия.