ИЗЛОЖБА РУДИ НИНОВ/ГРАВИТАЦИЯТА РАБОТИ САМО, КОГАТО ПОГЛЕДНЕШ НАДОЛУ

Руди Нинов прави живопис върху платна, но и върху триизмерни форми. При него трудно може да бъде направено разделяне между живопис и скулптура. Това е близо и до методите на обучение в повечето съвременни художествени университети по света, като например Голдсмитс, където той се дипломира през 2015 г. Предстоящата му изложба „Гравитацията работи само когато погледнеш надолу” е първата, която включва единствено триизмерни обекти. По този начин тя се вписва смислово и в пространството на галерия „Васка Емануилова” – в него освен програмата „Място за срещи” за млади художници се помещава и колекция от скулптури на Васка Емануилова, живяла между 1905 и 1985 г. Част от работата на Руди Нинов върху предстоящата изложба е да аранжира отново постоянната експозиция с творчество на Васка Емануилова, така че галерията да се превърне в поле за диалог между двамата художници, чието творчество е разделено във времето от цял век.
Процесът на създаване, ритъмът и движението са важни елементи от работата на Руди Нинов. При гледането на новите му творби не е случайно впечатлението, че те са застинали в един миг докато се движат, докато „израстват” или докато „падат”. Изкушаващо е да им се припишат характеристики на живи, биологични форми, въпреки че фактически са абстрактни. Те не наподобяват нищо съществуващо, но въпреки това внушават идеята за конкретност, предразполагат да бъдат разчетени или дори разказани. Без значение как са се формирали тези образи и какво ги е довело до съзнанието на Руди Нинов, внимателният зрител обикновено разпознава преживяването, закодирано в тях. Ние можем интуитивно да наподобим неговите произведения на нещо познато. Или може би по-скоро те водят нашето съзнание към определено състояние, което вече ни е било познато. Нещо, което вече ни се е случвало и сега се връща при нас в друга форма.
Тези образи, но също и работата с триизмерната форма и пространството са обвързани с названието на изложбата „Гравитацията работи само когато погледнеш надолу”. Както знаем от предишни негови проекти, Руди Нинов отделя важно място и на текста. Той експериментира със заглавията на своите произведения, които подобно на образите звучат изключително поетично и загадъчно. В рамките на заглавията той като че ли може да разкаже история, която интригува със своята логична незавършеност.

Събитието се реализира с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община, Дирекция Култура Столична Община
Организатори: Фондация Културни Перспективи, Столична община, СГХГ Sofia City Art Gallery, Vaska Emanouilova Gallery