ЕКСПЛОАТИРАНЕ НА ИЗТРИТИЯ ОБРАЗ

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи” галерия „Васка Емануилова” представя самостоятелната изложба на Мартин Пенев.

Мартин Пенев е автор, който в начина си на работа не се ограничава с определена медия, нито пък се помества в границите само на едно изкуство. Той използва нови технологии така, както работи със скулптура, намерени обекти, рисунки или прекрачва границите на визуалното, за да експериментира с езиците на танца, киното и пърформанса.

„Експлоатиране на изтрития образ” е изложба за човешкия свят, показан чрез фантазмените, архетипни образи на не-човешкото. В нея са включени 3D колажи, анимации, обекти, повечето от които с изображения на човешки тела с глави на коне, гларуси, гълъби, елени, котки; разговарящи носорози и хипопотами; вързана на кол горила, а също и божествена ръка, изливаща вода върху земята. Всички те са показани като „режисирани” ситуации в пространството и инсталации, доколкото вместо постаменти авторът използва мебели – кресло, лампион, масичка и нощно шкафче с блистер аспирин и др. Работите произхождат от конкретни житейски случки, които имат лично значение за художника. Въпреки това обаче те не са представени като частни, интимни спомени и емоционални състояния, а като малки събития. В тях са потърсени общи и споделими значения, натоварени са със статута на „документи”, в които реалните хора и ситуации отсъстват за сметка на фантастичните образи. Представлявайки документални фантазии, те въвличат зрителя в свят на чудати персонажи, които обаче говорят на обикновен „човешки” език за стереотипите за мъжественост и женственост, за вярата, за изключените групи в обществото, за детския свят, за поколенията, за представите за „добро”.

От древни времена образите са част от човешкия свят. Те могат да бъдат знаци за божественото присъствие или пък да бъдат начин, по който невидимите отвъдни сили се явяват на човека. Образите могат да бъдат алегории, така както и да представят стереотипи, да играят роли и т.н. Художникът използва именно тези техни възможности, като ги експлоатира художествено, концептуално и емоционално, за да достигне до изтритите значения, потиснатите смисли, скритото и отвъдно съдържание на образите.

Мартин Пенев (р. 1985) живее и работи в София. През 2009 г. получава магистърска степен по специалност „Теология” в СУ „Св. Климент Охридски“, а през 2012 г. получава магистърска степен по специалност „Дигитални изкуства” в Национална художествена академия. От 2010 г. участва с групови и самостоятелни проекти в редица фестивали и събития в България и чужбина, сред които са международният фестивал за дигитални изкуства „DA Fest“ 2011, международният театрален фестивал “Варненско лято” 2012, “АСТ Фестивал за свободен театър” 2012, “Sofia Dance Week” 2013 и „One Dance Week“ 2014, “Антистатик” 2014, международният фестивал за съвременни изпълнителски изкуства „Off Europa“ 2014″, Лайпциг и Дрезден, Танц фест“, Скопие 2015, международният фестивал на пърформанса „Sofia Underground“ 2016.От 2012 г. до 2015 г. е член на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България. Има интереси в областта на медийните изкуства, интерактивния дизайн, инсталацията и пърформанса.