Женска природа. Юдит Рита Рабоцки
10 септември – 10 ноември 2024 г.

 

Изложбата „Женска природа“ на Юдит Рита Рабоцки е представена паралелно в две пространства – на Галерия „Васка Емануилова“ и на Институт Лист – Унгарски културен институт.

Отправна точка в произведенията на унгарската скулпторка е женската природа и женското тяло.

Седем тела, изработени от рециклиран материал, постепенно навлизат сред керамичните фигури от постоянната експозиция на Васка Емануилова. Паралелът между двете авторки с почти сто години дистанция помежду им създава особена хореография и ритъм в пространството на музея.

Раздвижени, самовглъбени, откъснати от света наоколо, впили поглед в отражението си в огледалото, тези фигури се намират в свое пространство помежду, където женствеността се люлее неудобно между примамливо-сексуалното и заплашителното. Сякаш са застинали, огънати, в полет, в гърч, като че ли довършват онзи разказ за жената, започнат от Васка Емануилова.

В изложбеното пространство на Институт Лист – Унгарски културен институт е представена серията „The Mysterious Object of Desire“ (Мистериозният обект на желанието) на Юдит Рита Рабоцки, в която стереотипите на женствеността са изпразнени от съдържанието си и са обгърнати в железни доспехи. Тук тялото липсва,  но жената присъства отново, също толкова силно и нееднозначно. Деликатното дантелено бельо и корсети са в сблъсък с материала и неговата  непроницаема издръжливост.

Образът за жената, която носи своята женственост като бойно защитно покритие, не е нов, но в ръцете на Юдит Рита Рабоцки той добива силата на знак едновременно изящен и многопластов, като засяга и много обществени стигми, които тежат като желязо върху феминистичните идеи.

Диалогът между двете пространства и двете авторки проследява не само формалното развитие на съвременната скулптурата и концепцията за женското тяло, но изважда тези теми във фокуса на внимание, като използва най-вече контраста в материалите, формата и посланията.

***

На 11 септември, сряда, 18 ч., в рамките на изложбата ще се проведе среща разговор с Юдит Рита Рабоцки в пространство на Институт Лист – Унгарски културен институт, по време на която тя ще сподели повече за своята работа.