СОФИЯ КУИЪР ФОРУМ 2018: РОДИНА ЗА ВАГАБОНТА

За трета година галерия „Васка Емануилова” дава пространството си и партнира на София куиър форум – едно събитие, което цели да разшири обществения диалог по темата за различията, засягащи пола и сексуалността в България, и да даде глас на маргинални или заглушени теми и позиции в публичното пространство. Куратори на форума за 2018 г., чието заглавие и тема е „Родина за вагабонта“, са независимите художници, критици и куратори – Мохамад Салеми (Ню Йорк, Берлин) и Патрик Шабус (Виена, Берлин). Те се занимават с актуалния днес проблем за куиър мигрантите и бежанците в Източна Европа. Двамата създават изложба и поредица от събития, в които куиър бежанците се разглеждат по думите на Патрик Шабус като „двойно изключени (в политически и културен аспект) от собствените си общества и все още не са приети в обществото на приемащата държава”. Човешката сложност на тази позиция и търсенето на по-добър живот и равни политически и социални права се виждат в различни истории и художествени проекти на международно известни и добре представени автори, свързани с куиър проблемите, като Брус ЛаБрус, Барбара Хамер и Вирон Ерол Верт. Част от изложбата е и работата „Help (Помощ)” на Боряна Венциславова. Тя е метафора на цялостната ситуация, в която често се оказват мигрантите и бежанците и по-специално тези, определящи се като куиър.

Какво означава да живееш с куиър идентичност във време на дерегулации, усилващ се расизъм, национализми, увеличаваща се пропаст между богати и бедни, и в качеството на живот, и дискриминация? Без да дава категорични отговори на множеството въпроси или да защитава било то дясната или лявата политическа позиция по проблемите, „СКФ 2018: Родина за вагабонта” се опитва да даде възможност за съпричастност към конкретната човешка ситуация. Част от събитието е и проектът за публичното пространство „Постави се на мое място” на „Колекция Азбука” – артистичен колектив, създаден от двамата куратори. На фасадата на галерията, както и на различни други места в София са разлепени плакати, които разказват историята на куиър бежанец от Афганистан, който е избягал от сексуално насилие в родината си, но пристигайки в България, се оказва сексуално малтретиран в българските бежански домове за мигранти.

На 10 ноември във Фабрика Автономия, в рамките на „София куиър форум 2018: Родина за вагабонта”, ще се проведе разговор с един от участващите в изложбата автори – Вирон Ерол Верт и куиър теоретика Жоао Флоренцио, както и други гости. Тема на разговора ще бъде „Мястото и гласът на куиър мигранта в общите еманципаторни борби в Европа и света“.

Информация за цялото събитие, както и за София куиър форум може да намерите на https://sofiaqueerforum.org/bg, както и на – www.facebook.com/sofiaqueerforum Биографиите на художниците и кураторите са публикувани и на сайта на галерия „Васка Емануилова” – www.veg.sghg.bg

СОФИЯ КУИЪР ФОРУМ 2018: РОДИНА ЗА ВАГАБОНТА е подкрепен от фондация „Роза Люксембург“ – Югоизточна Европа, Награда за ново българско изкуство „Гауденц Б. Руф“, галерия „Васка Емануилова“ и The New Center for Research and Practice.