Женски образи
Графична колекция проф. д-р Чавдар Славов
28 март – 21 април

 

Преди 10 години в СГХГ за първи път са представени избрани творби от внушителната графична колекция на проф. Чавдар Славов, която обхваща над 200 произведения на графици – от творци, превърнали се в класици, до съвременни художници. Неговата колекция е и една от най-големите частни сбирки на съвременна българска графика. В нея присъстват произведения на известни автори, много от които представени с най-значимите си постижения, както и редки образци и лимитирани тиражи. Оттогава до днес мисията на проф. Славов да популяризира изкуството на графиката не е спирала
Настоящата изложба в галерия „Васка Емануилова“ представя част от тази сбирка през образа на жената. Откриваме я между натурата и въображението като муза, модел, пазителка, майка, тотем. Ликът ѝ присъства и в портретния жанр. Тя е екзотична принцеса или мома, българка или събирателен персонаж. В тези изображения има нещо общо и то е усещането за непреходност. Образ, превърнал се във вечен.
В експозицията са включени около 40 творби, изпълнени в различни техники на графичното изкуство – гравюра, литография, офорт, акватинта, мецотинта, суха игла, сериграфия. Сред представените автори са графици от различни поколения – Златка Дъбова с гравюрата „Оброк“ и Карл Йорданов с офорта „Голо тяло“ (1957). Румен Скорчев с част от серията „Кутията на Пандора“ VI (2000), Иван Ненов с работата „Перачка“ (1974), Светлин Русев с „Българка“ (1979) и „Акт“ (2008), Светозар Бенчев с „Обект I (Нова камера обскура)“, Иван Нинов с графиката „Портрет“ (1972), Нина Ковачева с „Жена с птица“ (1986), Борислав Стоев с „Женственост“ (1983), Захари Каменов с „Дует“ (1988), Андрей Даниел с литографията „Японска стая“ (2002), Димо Колибаров с творбата „Отражение“ I (2016), както и графики на Владимир Чукич и др. Сред тях срещаме и различни рисунки като „Майка“ на Александър Денков и „Композиция с две фигури“ на Димитър Казаков – Нерон.
Показани са и по-млади графици като Веселин Дамянов – VES. В изложбата е включена и една от последните сухи игли на Петър Чуклев – „Античен мотив II“ (2022). Рядка и ценна е и литографията „Метавселена“ на Атанас Яранов, както и ранна работа на Милко Божков – „Жена с обръч“(1981) изпълнена в офорт и акватинта.
***
Повече от 40 години проф. д-р Славов се посвещава на страстта си към черно-бялото изкуство. Определя себе си като „ценител на изкуството“ и е приел като мисия популяризирането на българското графично изкуство както у нас, така и по света чрез своите пътувания и участия в голям брой международни конгреси и медицински форуми, свързани с професията му.

Женственост, 1983 литография, 68х50 см

Майка, 1960 рисунка, четка, темпера, 22,5х32,5 см

По стихове на Винсенте Алейсандре, 1991 сериграфия, 28х37,5 см

Оброк гравюра на дърво, 40х37 см

Метавселена литография, 29х41см

Българка, 1979 литография, 42х28 см

Жена с птица, 1986 суха игла, 38х29 см