"СЛЕД СЕБЕ СИ"
ИЗЛОЖБА КАЛИНА МАВРОДИЕВА

Изложбата на Калина Мавродиева в галерия „Васка Емануилова“ е пореден етап в разпознаваемия подход на авторката към и в живописта – да синтезира визуални откъси от ежедневието във внимателно извлечени същности и да ги предава със средствата на изобразителното изкуство вече превърнати в гранични състояния. Експозицията представя творби, създадени от художничката през последната година. Сред тях са идилично-абстрактните пейзажи от Троянския Балкан, изпълнени в маслени бои и молив, макро визии от морското дъно и други. Произведенията картографират процеса на изследване и вглеждане и маркират развитието на интереса към изобразяването изобщо.

Концептуалната рамка на изложбата е зададена от Елин Рахнев, който по покана на художничката създава поетично произведение, отразяващо отношението му към работата й. Текстът е интегрална и централна част от изложбата и освен превод на живописния език в литературен, е и посвещение и спомен за общия приятел, художника Кольо Карамфилов.
Калина Мавродиева е родена през 1988 г. в Троян. Завършва „Живопис“ в класа на проф. Андрей Даниел през 2014 г. и е специализирала в Академията за изящни изкуства „Брера“ в Милано. През 2015 г. е носител на Награда на колекционерите в конкурса ESSL ART AWARD CEE 2015, а през 2021 г. е отличена с наградата на СБХ в Националната младежка изложба.
Изложбата „След себе си“ се представя в програмата „Място за срещи“ – форум за изява на млади творци в музейното пространство от 2003 г. в галерия „Васка Емануилова“. За осъществяване на изложбата авторката е получила подкрепа по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

Да можеш да летиш, 2019, маслени бои върху хартия, 92 х 130 см

Разходка с лодка, маслени бои върху хартия, 2021, 38 х 56 см

Разходка с лодка, 2021, маслени бои върху платно, 125 х 146 см

Купена, 2022, маслени бои върху платно, 146 х 114 см

По билото, 2021, маслени бои върху платно, 92 х 130 см